Traumer

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index
Traumer og traumebehandling ➜

Ifølge FNs barnekonvensjon artikkel 19 har alle barn rett til vern mot alle former for vold, overgrep og utnyttelse.

Traumatiske hendelser kan føre til kraftige reaksjoner hos barnet, for eksempel sterk redsel og følelse av hjelpeløshet. Dette kan være overveldende og det kan true barnets følelse av trygghet (Jensen, u.å.).

Hvordan barn blir ivaretatt av sine omsorgspersoner i tiden etter en traumatisk hendelse, kan ha stor betydning for hvorvidt reaksjonene varer over tid og om det fører til psykiske plager hos barnet (Jensen, u.å.).

Barnet har behov for trygghet, ro, anerkjennelse og validering av den traumatiske opplevelsen. Dette inngår i traumesensitiv omsorg. For noen barn vil slik tidlig støtte ikke være nok til å hindre at psykiske plager oppstår (Jensen, u.å).

En av de viktigste oppgavene for voksne når det gjelder traumer, er å hjelpe barnet med regulering. Reguleres følelser kan handlinger lettere reguleres.  Når barn får hjelp til å regulere vonde følelser, og når de etter hvert også får hjelp til å sette ord på det de opplever, får de trening i å regulere følelsene selv (RVTS Sør, 2020).

Barnevernstjenesten bør være oppmerksom på hvordan eventuelle traumer påvirker barnet, og foreldrenes evne og mulighet til å ivareta barnets behov. Traumer hos barn krever ofte oppfølging innen psykisk helsevern. Barnevernstjenesten bør i disse tilfellene derfor legge til rette for samarbeid med instanser som kan ivareta dette.

Referanser:

  • FNs konvensjon om barnet rettigheter
  • Jensen (u.å) Psykologforeningen. Barn og traumer.
  • RVTS Sør (2020). De tre pilarene i traumebevisst omsorg.
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser