Trygge rammer
Logg inn for å fjerne annonser
En sentral del av det å ivareta barn og unges rett til medvirkning, er å legge til rette for trygge rammer. Barn er ulike, og opplever ulike ting som trygt. Når barnevernstjenesten skal se på hva som er trygge rammer for et barn, er den viktigste kilden til dette barnet selv. Barnevernstjenesten må legge til rette for at barnet selv gis mulighet til å definere hvordan en samtale kan bli trygg.
Gode spørsmål kan være:
- Hva får deg til å føle deg trygg?
- Hva får deg til å føle deg utrygg?
- Hvordan kan vi hjelpe deg med å gjøre samtalen tryggere?
- Hva trenger du for å kjenne deg trygg nå?
Å legge til rette for trygge rammer kan i praksis handle om dette:
- Barnevernstjenesten tar gode valg om hvor dere møter barnet.
- Barn forteller at de gjerne møter saksbehandler andre steder enn på kontoret, og at man kan gjøre noe sammen. Kanskje det å gå en tur, kjøre en biltur eller gjøre en aktivitet sammen kan være noe som skaper trygghet.
- Barnevernstjenesten tar hensyn til konkrete forhold ved omgivelsene.
Forhold som kan ha betydning for opplevelsen av trygghet, kan være farger, størrelse på kontoret og lyder eller støy. Barn forteller at det kan skape trygghet å være i et rom som er koselig og innbydende, for eksempel at rommet har en sofa med pledd og puter i.
Barnevernstjenesten tar imot barnets følelser, tanker og oppfatninger med sensitivitet, og toner seg inn på barnets følelsestilstand, med empati og forståelse rettet mot hva som kan ligge bak barnets følelsesuttrykk. Barn forteller at det er trygt å bli møtt av genuine og varme voksne.
Barnevernstjenesten tar hensyn til at det å skape forutsigbarhet, tydelige rammer og struktur kan gi trygghet. Barnet kan dermed få mulighet til å forstå hva som skal skje og hvordan barnevernstjenesten pleier å gjøre ting. Barn forteller at det er trygt å vite hva som skal skje, og at det er trygt at de voksne gjør det som er avtalt.
Barnevernstjenesten gir anerkjennelse og respekt for barnets identitet, kulturelle verdier, behov, språk og uttrykk. Barn forteller at de trenger å bli likt for den de er.
