Barnet blir hentet og levert i barnehagen av et få antall voksne, som barnet kjenner

Logg inn for å fjerne annonser

Svært god fungering

Barnet blir konsekvent hentet og levert av en eller to faste voksne som det kjenner godt. Overgangene er trygge, forutsigbare og preget av god kommunikasjon mellom voksne og barnehagen.

God fungering

Barnet blir stort sett hentet og levert av kjente personer, men kan av og til bli hentet av andre. Barnet virker likevel komfortabelt, og det er god dialog mellom voksne og barnehagen.

Adekvat fungering

Barnet blir ofte hentet og levert av ulike personer, men disse er stort sett kjente for barnet. Overgangene kan være litt uforutsigbare, men barnet viser ingen tydelige tegn på stress eller utrygghet.

Dårlig fungering

Barnet blir jevnlig hentet og levert av mange ulike voksne, noe som skaper forvirring og utrygghet. Barnehagen har mangelfull oversikt over hvem som kommer, og barnet kan vise tegn på engstelse.

Kritisk fungering

Barnet blir ofte hentet og levert av ukjente eller upålitelige personer uten tydelig informasjon til barnehagen. Dette kan utgjøre en risiko for barnets trygghet, og barnet kan vise tydelig uro, forvirring eller motvilje ved levering og henting.

Artikkel

Betydningen av faste omsorgspersoner ved levering og henting

For barn i alderen 1–2 år er faste rutiner og kjente omsorgspersoner avgjørende for trygghet og forutsigbarhet. Overgangene mellom hjem og barnehage er sårbare situasjoner, og dersom barnet møter ulike eller ukjente voksne, kan det skape utrygghet og stress. Barnehagen trenger også tydelig oversikt over hvem som har ansvar for barnet.

Påvirkning på barnet og familien nå
Når barnet hentes og leveres av de samme personene, føler det seg tryggere i overgangene mellom hjem og barnehage. Det vet hva som skal skje, og opplever kontinuitet i omsorgen. Dersom barnet ofte møter nye voksne i disse situasjonene, kan det bli forvirret, engstelig eller motvillig ved levering og henting.

Påvirkning på barnet og familien i fremtiden
Trygge overgangsrutiner gir barnet en stabil start på dagen og styrker tilknytningen til både foreldre og barnehagepersonalet. Dersom barnet ofte blir hentet og levert av ulike eller ukjente personer, kan det påvirke barnets evne til å skape stabile relasjoner og føre til økt engstelse i nye situasjoner.

Hvordan barnevernsarbeideren kan vurdere fungeringen
Barnevernsarbeideren kan undersøke barnets hentemønster ved å:

  • Spørre barnehagen om hvem som henter og leverer barnet, og om det er forutsigbart.
  • Observere barnets reaksjoner ved levering og henting – virker det trygt eller urolig?
  • Vurdere om foreldrene har en tydelig plan for hvem som henter barnet, og om de kommuniserer dette til barnehagen.
  • Undersøke om foreldrene har et pålitelig nettverk, eller om mange ulike personer henter barnet på grunn av ustabile omsorgsforhold.

Tiltak for å bedre fungeringen

  • Foreldreveiledning: Informere foreldrene om viktigheten av forutsigbare rutiner for barnets trygghet og trivsel.
  • Avtaler med barnehagen: Barnehagen kan innføre klare rutiner for hvem som har lov til å hente barnet, og kreve beskjed dersom noen andre skal hente.
  • Støtte til familien: Dersom foreldrene har utfordringer med henting og levering, kan det vurderes praktiske tiltak som hjelp til planlegging eller bistand fra familie eller nettverk.

Hypoteser som bør undersøkes

  • Har foreldrene praktiske utfordringer (arbeidstider, pendling) som gjør at mange ulike personer må hente barnet?
  • Har foreldrene et stabilt nettverk, eller er det kaotiske omsorgsforhold som gjør at barnet blir hentet av mange forskjellige voksne?
  • Er det manglende kommunikasjon mellom foreldrene og barnehagen om hvem som har ansvar for henting?
  • Har barnet vist tegn på utrygghet eller engstelse i forbindelse med henting og levering?
  • Er det personer i barnets liv som ikke bør ha ansvar for henting, for eksempel på grunn av rus, psykiske helseproblemer eller andre bekymringer?

Legg igjen en kommentar

Annonse

Logg inn for å fjerne annonser