Det er mye krangling og konflikter i hjemmet eller mellom fraskilte foreldre

Logg inn for å fjerne annonser

Svært god fungering

Foreldrene håndterer uenigheter på en konstruktiv og rolig måte. De skjermer barnet fra konflikter, snakker respektfullt om hverandre og sikrer at barnet føler seg trygt og elsket av begge. Barnet viser trygghet i hjemmet og stabil utvikling.

God fungering

Det forekommer uenigheter og mindre konflikter, men foreldrene forsøker å håndtere dem på en hensiktsmessig måte. Barnet kan merke spenninger, men påvirkes i liten grad og opplever fortsatt trygghet og stabilitet.

Adekvat fungering

Krangling og konflikter skjer jevnlig, og barnet kan merke utrygghet i hjemmet eller mellom foreldrene. Foreldrene kan være inkonsekvente i hvordan de håndterer situasjonen, men gjør noe for å skjerme barnet. Barnet kan vise tegn på uro eller økt behov for oppmerksomhet.

Dårlig fungering

Konfliktnivået er høyt, og barnet blir eksponert for krangling, fiendtlighet eller uforutsigbare samspill. Foreldrene klarer i liten grad å skjerme barnet fra konflikten, noe som påvirker barnets trygghet og emosjonelle utvikling. Barnet kan vise tegn på stress, engstelse eller atferdsvansker.

Kritisk fungering

Konfliktene i hjemmet er alvorlige, hyppige og kan involvere vold, trusler eller alvorlig nedsettende kommunikasjon. Barnet lever i en konstant tilstand av stress og uforutsigbarhet, noe som gir høy risiko for skader på barnets emosjonelle, kognitive og sosiale utvikling.

Artikkel

Betydningen av konflikter i hjemmet for barnet

Barn i alderen 3–5 år er svært sensitive for stemningen i hjemmet. De forstår mer enn de kan uttrykke, og selv om de ikke alltid forstår innholdet i foreldrenes konflikter, merker de spenningen og følelsene. Vedvarende krangling og konflikter kan skape utrygghet, økt stressnivå og påvirke barnets emosjonelle og sosiale utvikling.

Påvirkning på barnet og familien nå
Dersom barnet ofte er vitne til krangling, kan det utvikle uro, tristhet, sinne eller atferdsvansker. Barn kan reagere med tilbaketrekning, søvnvansker eller et økt behov for oppmerksomhet. Noen barn forsøker en «meglerrolle» mellom foreldrene, mens andre kan utvikle angst eller stressreaksjoner.

Påvirkning på barnet og familien i fremtiden
Barn som vokser opp i hjem preget av mye konflikt, kan få utfordringer med regulering av følelser, relasjoner og egen konfliktløsning. Vedvarende eksponering for foreldrekonflikter vil øke risikoen for lav selvfølelse, dårlig selvregulering og vansker med å håndtere konflikter i egne relasjoner senere i livet.

Hvordan barnevernsarbeideren kan vurdere fungeringen
Barnevernsarbeideren kan undersøke hvordan konflikten påvirker barnet ved å:

  • Observere barnets atferd – viser det tegn på uro, tristhet, sinne eller søvnproblemer?
  • Snakke med foreldrene om hvordan de håndterer konflikter – skjermer de barnet, eller blir barnet involvert?
  • Kartlegge om konfliktene er verbale, emosjonelle eller fysiske, og om det er risiko for vold.
  • Undersøke om barnet blir brukt som budbringer eller pressmiddel mellom foreldrene.
  • Samarbeide med barnehagen for å vurdere om barnet viser tegn på stress eller endret atferd i sosiale situasjoner.

Tiltak for å bedre fungeringen

  • Foreldreveiledning: Hjelpe foreldrene med å forstå hvordan konflikter påvirker barnet, og gi verktøy for konflikthåndtering.
  • Kommunikasjonsstøtte: Veilede foreldrene i å snakke rolig og respektfullt om hverandre, særlig dersom de er skilt.
  • Styrke barnets trygghet: Hjelpe foreldrene med å sikre at barnet får bekreftelse på at det er elsket av begge, og at konflikten ikke er barnets ansvar.
  • Tverrfaglig samarbeid: Ved alvorlige konflikter kan det være behov for samarbeid med familievernkontor og andre instanser.
  • Beskyttelse av barnet: Dersom konflikten innebærer vold, trusler eller grov nedverdigelse, må tiltak settes inn for å sikre barnets trygghet, inkludert tvangstiltak om nødvendig.

Hypoteser som bør undersøkes

  • Skjermer foreldrene barnet fra konfliktene, eller blir det involvert som megler eller budbringer?
  • Hvordan reagerer barnet på konfliktene – viser det tegn på stress, tristhet eller atferdsvansker?
  • Er konflikten midlertidig eller vedvarende, og hvordan påvirker den barnets hverdag?
  • Er det høy foreldrekonflikt knyttet til samvær, økonomi eller andre faktorer?
  • Finnes det støttende personer i barnets liv, som kan bidra til stabilitet og trygghet?

Legg igjen en kommentar

Annonse

Logg inn for å fjerne annonser