Foreldrene lærer barnet å respektere andre personer og andres eiendeler
Logg inn for å fjerne annonser
Svært god fungering
Foreldrene er tydelige rollemodeller for respekt og empati. De veileder barnet på en varm og tålmodig måte når det gjelder å ta hensyn til andre og forstå at ting tilhører noen. Barnet viser gradvis økende forståelse for grenser.
God fungering
Foreldrene lærer barnet å vise respekt for andre og deres eiendeler, men kan av og til være inkonsekvente. Barnet får likevel veiledning og støtte til å utvikle gode sosiale ferdigheter.
Adekvat fungering
Foreldrene har en grunnleggende forståelse av viktigheten av respekt, men er enten lite bevisste eller ikke alltid konsekvente i hvordan de lærer barnet dette. Barnet kan vise både gode og mindre utviklede sosiale ferdigheter.
Dårlig fungering
Foreldrene setter få eller ingen grenser når barnet tar andres ting eller viser uakseptabel atferd mot andre. De korrigerer barnet sjelden, og barnet kan ha utfordringer med å forstå sosiale regler.
Kritisk fungering
Foreldrene bryr seg lite om hvordan barnet behandler andre eller andres eiendeler. Barnet får ingen veiledning, og det kan utvikle atferd som er uakseptabel i samspill med andre barn og voksne.
Artikkel

Betydningen av å lære respekt for andre og deres eiendeler
Barn i alderen 1–2 år er i en tidlig fase av sosial utvikling. De forstår ikke intuitivt hva respekt er, men lærer det gjennom samspill med voksne. Foreldre som veileder barnet på en tålmodig og positiv måte, hjelper det med å utvikle empati, forståelse for grenser og respekt for andre mennesker og deres eiendeler.
Påvirkning på barnet og familien nå
Når barnet får god veiledning i å respektere andre, lærer det å forstå og tolke sosiale regler. Dette bidrar til bedre samspill med både voksne og andre barn. Dersom barnet ikke får opplæring i respekt og grenser, kan det oppleve konflikter i barnehage eller lek, noe som kan føre til utfordringer med sosial tilpasning.
Påvirkning på barnet og familien i fremtiden
Barn som lærer respekt for andre tidlig, utvikler bedre sosiale ferdigheter, noe som gir dem en fordel i relasjoner og i skole- og samfunnslivet. Dersom barnet ikke får veiledning i hvordan man viser respekt, kan det utvikle utfordringer med empati, impulsregulering og samarbeid. Dette kan senere føre til problemer i sosiale relasjoner og økt risiko for konflikter.
Hvordan barnevernsarbeideren kan vurdere fungeringen
Barnevernsarbeideren kan undersøke hvordan foreldrene veileder barnet ved å:
- Observere om foreldrene setter grenser og korrigerer barnet på en positiv måte når det tar andres ting eller viser uakseptabel atferd.
- Vurdere om foreldrene er gode rollemodeller for respekt i måten de samhandler med barnet og andre på.
- Observere barnets atferd – viser det tegn på å forstå grenser, eller tar det ofte andres ting uten reaksjon fra foreldrene?
- Spørre foreldrene hvordan de håndterer situasjoner hvor barnet ikke viser respekt for andre eller deres eiendeler.
- Samarbeide med barnehagen for å kartlegge barnets sosiale fungering i lek med andre barn.
Tiltak for å bedre fungeringen
- Foreldreveiledning: Hjelpe foreldrene med å forstå hvordan de kan lære barnet empati og respekt gjennom positiv grensesetting.
- Praktiske øvelser i hverdagen: Veilede foreldrene i hvordan de kan bruke daglige situasjoner til å lære barnet å vente på tur, spørre om lov og ta vare på egne og andres ting.
- Rollemodeller: Hjelpe foreldrene med å bli mer bevisste på hvordan deres egen atferd påvirker barnets holdninger til respekt og eiendeler.
- Samarbeid med barnehage: Dersom barnet går i barnehage, kan det være nyttig å samkjøre strategier for sosial læring mellom hjem og barnehage.
Hypoteser som bør undersøkes
- Har foreldrene kunnskap om hvordan barn utvikler forståelse for respekt og eierskap?
- Har foreldrene selv vokst opp med utydelige grenser, noe som påvirker hvordan de veileder barnet?
- Er det kulturelle eller familiære faktorer som påvirker foreldrenes tilnærming til respekt og eiendeler?
- Strever foreldrene med stress, psykiske helseutfordringer eller andre faktorer som gjør at de ikke prioriterer veiledning av barnet?
- Viser barnet tegn på generelle utfordringer med impulskontroll eller sosial forståelse?