Beskyttelse mot alvorlige konflikter mellom foreldre
Logg inn for å fjerne annonser
Ifølge FNs barnekonvensjon artikkel 18 skal foreldre sørge for å ivareta barnets beste. Konvensjonens artikkel 5 viser til at det er foreldrenes plikt å ta vare på barnet på best mulig måte, og passe på at barnets rettigheter ivaretas. Ifølge artikkel 19 i konvensjonen har barn rett til å bli beskyttet mot alle former for vold og overgrep.
Foreldrekonflikt kan virke negativt på barn gjennom økt stress, og ved at barnet tar på seg skyld for konflikten (Folkehelseinstituttet, 2012, s. 7). Foreldrekonflikt kan også være belastende for foreldre, og kan føre til at deres evne til å ivareta barnet blir svekket (Folkehelseinstituttet, 2012, s. 28).
Et fungerende samspill mellom voksne i hjemmet kan virke beskyttende for barnet. Det er god beskyttelse for barnet om foreldrene etter en voldshendelse har god innsikt om voldens skadelige konsekvenser for barnet (Socialstyrelsen, 2023, s. 77). Barnet vil være i behov av at foreldrene anerkjenner barnets følelser knyttet til og opplevelser av volden.
Konflikter mellom foreldre utgjør en risiko i barnets liv (Helsedirektoratet, 2018, s. 14). Høy grad av foreldrekonflikt er assosiert med høyere nivå av depresjon, angst, aggresjon, selvskadende atferd og lavere selvtillit hos barn og ungdom (Nilsen m.fl. 2012).
Referanser:
- FNs konvensjon om barnets rettigheter
- Folkehelseinstituttet (2012) Foreldrekonflikt, samlivsbrudd og mekling: Konsekvenser for barn og unge.
- Sverige. Socialstyrelsen. (2023). Grundbok i BBIC: barns behov i centrum. ([Rev. utg.]).
- Helsedirektoratet (2018). Kunnskapsgrunnlag – metoder for tidlig identifisering av risiko hos barn og unge.
- Nilsen, W., Skipstein, A. og Gustavson, K. (2012). Foreldrekonflikt, samlivsbrudd og mekling: konsekvenser for barn og unge. Oslo: Folkehelseinstituttet.
