Digital hverdag
Logg inn for å fjerne annonser
Det følger av FNs barnekonvensjon artikkel 13 at barn har rett til ytringsfrihet, og til å søke og motta informasjon. Videre gir artikkel 17 barn rett til å bli beskyttet mot å få informasjon og underholdning som er skadelig for dem.
Selv om barn og unge ofte er raske til å ta i bruk ny teknologi, har de ikke automatisk tilstrekkelig kompetanse til å håndtere utfordringer de møter i det digitale landskapet (Barne- og familiedepartementet, 2021, s. 7).
En del barn og unge blir eksponert for innhold på nett som kan være direkte skadelig for dem. Dette gjelder både mobbing, ulikt innhold av straffbar karakter og innhold som kan føre til økt kropps- og utseendepress (Barne- og familiedepartementet, 2021, s. 7).
For å ha trygge rammer for den digitale hverdagen, har barn behov for at voksne engasjerer seg og tar del i deres digitale hverdag, og snakker med barnet om hvordan bruke internett på en trygg og hensiktsmessig måte (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, u.å.). Dette kan for eksempel være tema som personvern, deling og hva barnet skal gjøre dersom de opplever noe ubehagelig på nett. Slik kan trygge og omsorgsfulle voksne tilrettelegge for at barn kan utvikle den kompetansen de trenger for å kunne navigere både aktivt og trygt i det digitale medielandskapet.
Barn og unge med manglende beskyttelse i oppveksten, har økt sårbarhet knyttet til nettovergrep. Dette kan handle om konflikter i hjemmet, brudd i foreldrekontakt eller mangel på tilstedeværelse av nære venner (Frøyland et al., 2021, s. 79-80). Barn og unge som bor i barnevernsinstitusjoner er ofte særlig sårbare for risiko på nett (Prop. 133. L, 2002-2021). Dette må barnevernet ta hensyn til for å beskytte barn og unge mot negative virkninger – samtidig som det legges til rette for tilgang og positiv bruk av digitale verktøy.
Referanser:
- FNs konvensjon om barnets rettigheter
- Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. (u.å.). Barn og sosial medier
- Barne- og familiedepartementet (2021) Rett på nett – Nasjonal strategi for tygg digital oppvekst
- Frøyland, L. R., Solstad, G. M., Andersen, P. L., Tveito, S. B., Folstad, S. H., & Skilbrei, M. L. (2021). Seksuelle overgrep mot barn og unge via digitale medier. En kunnskapsoppsummering (NOVA-Rapport;2021:3). Velferdsforskningsinstituttet NOVA
- Prop. 133 L (2020–2021) Lov om barnevern (barnevernsloven) og lov om endringer i barnevernloven.
