Følelsesmessig støtte

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Det følger av FNs barnekonvensjon artikkel 18 at barnet har rett til at foreldrene lar hensynet til barnets beste komme i første rekke.

Uansett alder, har barn behov for at foreldrene viser støtte, og at de er glade i barnet. Ved å vise barnet ubetinget kjærlighet, er foreldre med på å bygge både barns selvfølelse og trygghet på egen verdi som menneske (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, u.å.). Dette handler blant annet om at barn har behov for å være trygge på at de alltid kan få aksept, støtte og trøst av sine foreldre i ulike situasjoner, også når barnets handlinger eller identitet bryter med foreldrenes normer og forventninger.

Barn trenger ofte hjelp til å forstå hvorfor de føler som de gjør. Derfor har barn behov for at foreldrene hjelper dem til å gjenkjenne, sette ord på, og håndtere både gode og vanskelige følelser. På denne måten blir barnet kjent med sine egne følelser, og barnet kan få hjelp til å forstå at følelser ikke er farlige, men helt naturlige og vanlige å ha. Dette kan bidra til at barnet føler seg tryggere i situasjonen (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, u.å.).

Foreldrenes evne til å roe og trøste barnet baserer seg på foreldrenes egen trygghet i at de kan ta ansvar for barnet og har et ønske om å være tilgjengelig som barnets viktigste støtte (Socialstyrelsen, 2023, s. 75).

Referanser:

  • FNs konvensjon om barnets rettigheter
  • Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (u.å.). Kjærlighet gir trygge barn. Se bufdir.no og Foreldrehverdag.
  • Sverige. Socialstyrelsen. (2023). Grundbok i BBIC: barns behov i centrum. ([Rev.utg.]).
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser