Foreldres helse og trivsel

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Det følger av artikkel 27 i FNs barnekonvensjon at foreldrene skal sørge for at barnet har levevilkår som er nødvendige for barnets utvikling. I artikkel 18 i barnekonvensjonen står det at dersom foreldrene ikke klarer dette på egen hånd, skal offentlige instanser hjelpe dem, slik at de skal kunne gi god omsorg til barna sine.

Barn som har en forelder med alvorlig psykisk eller fysisk uhelse, eller rusmisbruk, har økt risiko for å bli utsatt omsorgssvikt. Det foreligger også en økt risiko for at barnet utvikler psykisk uhelse, eller normbrytende atferd (Socialstyrelsen, 2023, s. 35).

Barn som vokser opp med psykisk eller fysisk syke foreldre, har ofte mange bekymringer. Disse barna har høyere risiko for å utvikle psykiske og sosiale vansker og utfordrende atferd enn andre barn. Disse barna har også større risiko for å oppleve konfliktfylte situasjoner i familien og å bli utsatt for omsorgssvikt (Helsedirektoratet, 2017).

Dersom barn stadig bekymrer seg for sine foreldre og hjemmesituasjonen, kan dette ha negativ innvirkning på barnets fysiske og psykiske helse, skolearbeid og vennskap (Socialstyrelsen, 2023, s. 35).

En stor andel barn som vokser opp i familier med psykisk eller fysisk sykdom, klarer seg imidlertid bra til tross for risikoen det medfører (Helsedirektoratet, 2017, kap.3.2).

Kartlegging av barn som pårørende er avgjørende for å kunne vurdere barnas behov for informasjon og oppfølging (Helsedirektoratet, 2017, kap.3.2).

Referanser:

  • FNs konvensjon om barnets rettigheter
  • Sverige. Socialstyrelsen. (2023). Grundbok i BBIC: barns behov i centrum. ([Rev. utg.]).
  • Helsedirektoratet (2017). Veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 28. januar 2019, lest 26. oktober 2023).
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser