Forsvarlig håndtering av en bekymringsmelding

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Alle tiltak og tjenester skal være forsvarlige, jf. barnevernsloven § 1-7. Kravet til forsvarlighet er en rettslig standard som gjelder for hele barnevernets virksomhet, inkludert saksbehandlingen i barnevernstjenesten. Dette gjelder også for håndteringen av bekymringsmeldinger.

Det er vanlig å omtale opplysninger som gis til barneverntjenesten som bekymringsmeldinger. Alle opplysninger barneverntjenesten mottar kan ha betydning, uavhengig av om de omtales som en bekymringsmelding eller ikke. Det har heller ingen betydning hvordan barneverntjenesten blir kjent med opplysningene, eller om de er skriftlige eller muntlige. Opplysning eller melding om bekymring skal behandles snarest og senest innen fristen på én uke, slik at ingen meldinger eller informasjon blir liggende ubehandlet.

Barnevernstjenesten skal vurdere meldinger fortløpende, og har ansvar for å fange opp meldinger som krever umiddelbar oppfølging. I løpet av tidsfristen skal meldingen være gjennomgått, vurdert og konkludert enten med midlertidig vedtak i akuttsituasjon, videre undersøkelse eller henleggelse. Muntlige meldinger mottatt på telefon eller i møte skal også registreres og dokumenteres.

En forsvarlig håndtering av bekymringsmeldinger innebærer at meldingens innhold i bekymringsmeldingen vurderes, og at konklusjonen viser tilbake på innholdet og de vurderingene av innholdet som er gjort. Kunnskapsmodellen “Barnets behov i sentrum” er et hjelpemiddel i å vurdere opplysningene i lys av kunnskap om barns behov, og barnevernstjenesten må analysere og vurdere hvilken form for bekymring og eventuelle risiko innholdet i meldingen handler, jf. blant annet kodene i barnevernsregisteret. Vurderingene skal dokumenteres.

« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser