Læring
Logg inn for å fjerne annonser
Det følger av FNs barnekonvensjon artikkel 28 og 29 at alle barn har rett til en god skole og utdanning som gir dem nødvendig kunnskap og utvikling.
Læring er en livslang prosess som begynner med de minste barnas tolkning av sanseinntrykk og innlæring av basale funksjoner som å spise, gå, og snakke, til lek og læring i barnehagen og om mer formell læring i skolen (Helsedirektoratet, 2018, s. 21).
Det fremmer læring å ha stimulerende omgivelser i familien, og at barnehage, og etter hvert skole, har et stimulerende leke- og læringsmiljø (Helsedirektoratet, 2018, s. 21).
Kognitive ferdigheter som høy intelligens, god evne til problemløsning, og evne til å være oppmerksom og konsentrere seg, er beskyttende for barnet (Socialstyrelsen, 2023, s. 49).
Læringsvansker kan blant annet skyldes kognitive utfordringer hos barnet. Kognisjon handler om barnets evne til å ta imot, bearbeide, tolke og respondere på informasjon fra sine omgivelser. Om barnet utsettes for langvarig stress, kan arbeidsminnet og evnen til å konsentrere seg og å følge instruksjoner svekkes (Socialstyrelsen, 2023, s. 48).
Referanser:
- FNs konvensjon om barnets rettigheter
- Sverige. Socialstyrelsen. (2023). Grundbok i BBIC: barns behov i centrum. ([Rev. utg.]).
- Helsedirektoratet (2018) Kunnskapsgrunnlag – metoder for tidlig identifisering av risiko for barn og unge
