Minoritetsspråkklige familier

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Ifølge FNs barnekonvensjon artikkel 30 har barn rett til å lære og bruke sitt eget språk. Dette henger tett sammen med barnevernets plikt til å ta hensyn til etniske, kulturelle, språklige og religiøse bakgrunn i alle faser av saken. 

Et godt utviklet morsmål er viktig for barnets innlæring av norsk. Morsmålet er også viktig for barnets utvikling av egen identitet, samhandling med familie og for å kunne uttrykke og utfolde seg. Foreldre kan bruke det språket de behersker best og kan uttrykke seg best på i oppdragelsen og samspillet med barnet. Dette krever at foreldrene bruker det språket hvor de best kan nyansere og uttrykke følelser, og ikke et språk foreldrene selv har begrensede kunnskaper i (Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring, u.å.).

Barnehagen og skolen har ansvar for å tilrettelegge for barnets språkutvikling, i nært samarbeid med foreldrene. Flerspråklige barn har rett til å få særskilt norskopplæring frem til de har fått tilstrekkelige ferdigheter i norsk til å følge den vanlige undervisningen i skolen. Hvis nødvendig, har barn også rett til morsmålsopplæring, tospråklig fagopplæring eller begge deler (Opplæringslova, 1998). 

Referanser:

  • FNs konvensjon om barnets rettigheter
  • Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (u.å.) Barn i flerspråklige familier – informasjonshefte
  • Opplæringslova (1998) Lov om grunnskole og den vidaregåande opplæringa.
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser