Radikalisering og voldelig ekstremisme
Logg inn for å fjerne annonser
FNs barnekonvensjon artikler 13-15 er eksempler på artikler som verner om barnets frihet og rett til å uttrykke seg, delta i sammenslutninger og engasjere seg. Bestemmelsene viser samtidig til at disse rettighetene har grenser. Grensene handler om de tilfellene der barnets handlinger eller atferd griper inn i andres trygghet, sikkerhet eller grunnleggende rettigheter.
Opplevelsen av utenforskap, det ikke å passe inn, eller følelsen av å mislykkes på skolen, blant klassekamerater, i arbeidslivet, i lokalmiljøet eller i samfunnet, er felles for mange som søker seg til ekstremistiske miljøer. De kan også oppleve relasjonelle utfordringer med å knytte seg til etablerte sosiale grupper.
Flere radikaliserte har på ulike måter opplevd krenkelser i livet, som mobbing og mishandling, destruktive familieforhold med rusmisbruk og vold, dårlig økonomi, eller arbeidsløshet (Justis- og beredskapsdepartementet, 2015, s. 15).
Nasjonal veileder for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme presenterer forslag til trinn i håndtering av en bekymring for en person som står i fare for å bli radikalisert (Justis- og beredskapsdepartementet, 2015). Nettstedet utveier.no gir inngående kunnskap knyttet til veien inn, hva radikalisering er, veien ut og andre instansers ansvarsområder innen området.
Referanser:
- FNs konvensjon om barnets rettigheter
- RVTS Øst (2021) Kunnskapsportalen radikalisering og voldelig ekstremisme. Hentet 12.02.2021
- Justis- og beredskapsdepartementet (2015) Nasjonal veileder for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme
