Relasjoner til andre barn og voksne

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Ifølge FNs barnekonvensjon artikkel 5 har barn rett til å bli ivaretatt av foreldre, slektninger og lokalsamfunnet.

Trygg tilknytning og tilgang på kjærlighet, varme og ømhet fra minst en voksen i tidlig barndom, er sentralt for at barn skal utvikle gode relasjoner til andre og til å håndtere belastninger senere i livet (Socialstyrelsen, 2023, s. 51).

Foreldrepraksiser kategorisert som støttende og oppmuntrende, er assosiert med god helseatferd hos barna. Det samme gjelder for foreldre som er tydelige når det kommer til uønsket atferd hos barna og som følger med på og er orienterte i barnas liv (Folkehelseinstituttet, 2019).

Et prososialt nettverk kan virke beskyttende for barns utvikling og fungere kompenserende for barn når foreldre har vanskeligheter med å mestre foreldrerollen (Socialstyrelsen 2023, s. 41). Prososiale relasjoner kan være beskyttende, uansett om det dreier seg om relasjoner til venner, naboer, lærere, trenere eller besteforeldre. Venner er viktig for barnets utvikling av holdninger, verdier og oppførsel. Vennskap er viktig for barnets sosiale og emosjonelle utvikling. Vennskap er også positivt for utvikling av barnets egen identitet (Bufdir, u.å).

Referanser:

  • FNs konvensjon om barnets rettigheter.
  • Blaasvær N & Ames H. (2019). Sammenhenger mellom foreldrepraksiser og barns trivsel: en systematisk kartleggingsoversikt. [Associations between parenting practices and child well-being: a systematic scoping review]−2019. Oslo: Folkehelseinstituttet, 2019.
  • Barne,- ungdoms – og familiedirektoratet (u.å). Foreldrehverdag. Skole, vennskap og mobbing.
  • Sverige. Socialstyrelsen. (2023). Grundbok i BBIC: barns behov i centrum. ([Rev. utg.]).
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser