Stimulering og engasjement

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Det følger av artikkel 18 i FNs barnekonvensjon at foreldrene skal ivareta barnets utvikling og oppdragelse, og at barnets beste skal komme i første rekke. Artikkel 5 i barnekonvensjonen om foreldreveiledning viser at foreldrene har rett til å gi de rådene de mener barnet trenger, og de skal støtte det. Jo eldre barnet blir, desto mer skal foreldrene legge vekt på barnets synspunkter.

For sped- og småbarn er samspillet med foreldrene den viktigste stimulansen. De yngste barna har behov for å få stimulert sine sanser gjennom blikkontakt, lyd, lys og motorikk. Barn kan også bli overstimulert. Foreldrenes sensitivitet er derfor en sentral foreldreferdighet for å fange opp barns behov for stimulering og ro.

Intuitiv foreldreomsorg, der gode dagligdagse og gjentagende erfaringer og den emosjonelle investeringen dette bringer med seg, kan virke beskyttende og sannsynliggjør at spedbarnet utvikler en trygg relasjon til omsorgsgiver (Nordanger & Braarud, 2017, s. 48).

Barn om møtes med kjærlighet og trygghet, lærer at belastninger og stress kan mestres gjennom omsorgspersoners reguleringsstøtte (Steele og Steele, 2005). Dette vil øke sannsynligheten for å utvikle en identitet og oppfatning av seg selv som elskelig og ivaretatt (Bowlby, 1969).

I førskolealder får lek med jevnaldrende økt betydning, og for barn i skolealder utgjør samvær med jevnaldrende en enda viktigere del av tilværelsen. I løpet av barnets oppvekst vil foreldrenes rolle handle mer og mer om å støtte barnet i å utforske, og å delta i aktiviteter som gir barnet mestring. Barn som får støtte og hjelp til leksene av foreldrene, gjør det bedre på skolen (Castro et al. 2015).

Referanser:

  • FNs konvensjon om barnets rettigheter
  • M. Castro, E. Expósito-Casas, E. López-Martín, L. Lizasoain, E. Navarro-Asencio, J.L. Gaviria. (2015) Parental involvement on student academic achievement: A meta-analysis. Educational Research Review, 14 (2015), pp. 33-46.
  • Bowlby, J. (1969) Attachment and Loss: Attatchment. New York: Basic Books.
  • Nordanger, D. Ø. og Braarud, H. C. (2017) Utviklingstraumer – regulering som nøkkelbegrep i en ny traumepsykologi. Fagbokforlaget.
  • Steele, H., & Steele, M. (2005). Understanding and resolving emotional conflict: The London Parent- Child Project. I E. Waters, K.E. Grpssmann, & K. Grossmann (Red.), Attachment from infancy to adulthood: the major longitudinal studies (s. 137-164). New Yorok: The Guilford Press.
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser