Stress og mestring

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Det følger av FNs barnekonvensjon artikkel 6 at alle barn har rett til et liv og en fremtid. Dersom det er forhold i barnets tilværelse som er vanskelig, har barnet rett til å få hjelp slik at livet kan bli bra igjen. Konvensjonens artikkel 24 omhandler barns rett til et godt helsetilbud.

Kronisk stress er negativt stress som vedvarer over tid, der barnet ikke finner en løsning (Samdal et al., 2017, s. 20). Fordi kroppen ikke er konstruert for kronisk stress, kan negative psykiske og fysiske helseeffekter oppstå ved kronisk stress over en lengre periode (Helsedirektoratet, 2017, s. 5). Dette kan igjen føre til livslange negative konsekvenser for helsen (Nordanger & Braarud, 2017, s. 22-23).

Mestringstro kan ha betydning for opplevelsen av stress og kan påvirke risikoen for at stress leder til helseproblemer (Samdal et al., 2017, s. 22). Det finnes flere ulike mestringsteknikker hovedsakelig innen to ulike retninger; problemorientert mestring retter seg mot å løse problemet og omfatter handlinger rettet mot å endre kilden til stress, emosjonelt orientert mestring er rettet mot å redusere eller å takle emosjonelle reaksjoner (Samdal et al., 2017, s. 23).

Referanser:

  • Fns konvensjon om barnets rettigheter.
  • Samdal, O., B. Wold, A. Harris og T. Torsheim (2017). Stress og mestring. HEMILsenteret, Universitetet i Bergen
  • Helsedirektoratet (2017) Stress og mestring
  • Nordanger, D. & Braarud, H.C. (2017). Utviklingstraumer. Regulering som nøkkelbegrep i en ny traumepsykologi. Fagbokforlaget.
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser