Tidligere hendelser av betydning i familien
Logg inn for å fjerne annonser
FNs barnekonvensjon artikkel 27 viser til at foreldrene skal sørge for at barnet har levevilkår som er nødvendige for barnets utvikling, og det følger av konvensjonens artikkel 18 at foreldrene skal sørge for at barnets beste blir ivaretatt. Dersom foreldrene ikke klarer dette på egen hånd, skal offentlige instanser hjelpe foreldrene, slik at de skal kunne gi god omsorg til barna sine.
Tidligere alvorlige hendelser i familien kan påvirke barnets utvikling. Hendelser som for eksempel ulykker, dødsfall, sykdom, vold i nære relasjoner, migrasjon, krig og separasjon fra omsorgspersoner, kan påvirke barnets livskvalitet og utvikling. Som en følge av disse hendelsene under barnets oppvekst, kan barn utvikle psykisk uhelse som søvnvansker, nedstemthet, depresjon, angst, uro og posttraumatisk stressyndrom (PTSD). Barns psykiske helse kan også bli indirekte påvirket av tidligere hendelser familien som de selv ikke har vært direkte del av (Socialstyrelsen, 2023, s. 37).
Dersom en av barnets foreldre har begått selvmord, har barnet økt risiko for selvskading og selvmordsforsøk (Socialstyrelsen, 2023, s. 37).
Risikoen for å utsettes for vold, øker dersom barnet tidligere har vært utsatt for vold. Dette gjelder også for barnets søsken. (Socialstyrelsen, 2023, s. 37).
Referanser:
- FNs konvensjon om barnets rettigheter
- Sverige. Socialstyrelsen. (2023). Grundbok i BBIC: barns behov i centrum. ([Rev. utg.]).
