Trygg relasjon mellom barn og foreldre

Logg inn for å fjerne annonser

« Back to Glossary Index

Det følger av FNs barnekonvensjon artikkel 18 at barnet har rett til at foreldrene lar hensynet til barnets beste komme i første rekke, og samme artikkel 18 peker på at begge foreldrene har et ansvar for barnets oppdragelse og utvikling. Der foreldrene ikke mestrer dette, skal de få hjelp slik at de kan ivareta dette ansvaret og denne plikten. Artikkel 9 handler om når myndighetene kan gripe inn i familielivet.

Hvis et barn er atskilt fra en eller begge foreldrene, skal det få opprettholde en personlig forbindelse og direkte kontakt med begge foreldrene på regelmessig basis, med mindre dette er i strid med barnets beste (Barneombudet, 2012, s. 20). Selv om det primært er foreldrene som har ansvar for barnets omsorgssituasjon, går barnekonvensjonen langt i å pålegge statene plikter for å forebygge vold, overgrep og omsorgssvikt i hjemmet (Stang, 2008, s. 172).

Hvis kontakten mellom barn og foreldre er preget av uforutsigbarhet, kan det øke risikoen for at barnets emosjonelle utvikling påvirkes negativt (Socialstyrelsen, 2023, s. 73-74).

Referanser:

  • FNs konvensjon om barnets rettigheter
  • Barneombudet (2012) Barnas stemme stilner i stormen. En bedre prosess for barn som opplever samlivsbrudd.
  • Lassen, R., og Stang, E. G. (2008). Barns rett til familie og omsorg, særlig om barnevernet. I: N. Høstmælingen, E. S. Kjørholt & K. Sandberg (Red.), Barnekonvensjonen: Barns rettigheter i Norge. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Sverige. Socialstyrelsen. (2023). Grundbok i BBIC: barns behov i centrum. ([Rev.utg.]).
« Tilbake til begrepslisten
Annonse

Logg inn for å fjerne annonser