Urfolk og nasjonale minoriteter
Logg inn for å fjerne annonser
FNs barnekonvensjon gir rett til vern for barn av urfolk og minoriteter. Ifølge konvensjonens artikkel 30 har barn som tilhører en minoritet eller et urfolk rett til eget språk, kultur og religion, og artikkel 8 viser til barnets rett til respekt for sin identitet. Videre viser artikkel 20 til at det skal tas tilbørlig hensyn til kontinuitet i barnets oppdragelse, og til barnets etniske, religiøse, kulturelle og språklige bakgrunn ved plassering utenfor hjemmet.
Urfolk og nasjonale minoriteter er ofte mer sårbare for menneskerettighetsbrudd enn majoritetsbefolkningen generelt (Norges institusjon for menneskerettigheter, 2020). Deres særlige rettigheter er uttrykt i internasjonale konvensjoner og nasjonale lover. Dette inkluderer blant annet retten til å uttrykke og bevare sin kultur, religion og sitt språk (Utdanningsdirektoratet, 2020).
Alle med tilknytning til en minoritet skal selv få avgjøre om en vil bli behandlet som tilhørende en nasjonal minoritet eller ikke (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, 2021).
Det fremgår av forarbeidene til ny barnevernslov, jf. Prop. 133 L (2020-2021), at kunnskap om barnets bakgrunn vil bidra til at barnevernsansatte i større grad kan forstå barn og familiers situasjon, vurdere behovet for tiltak og eventuelt finne egnede tiltak.
Referanser:
- FNs konvensjon om barnets rettigheter
- Utdanningsdirektoratet (2020) Nasjonale minoriteter
- Norges institusjon for menneskerettigheter (2020) Nasjonale minoriteters menneskerettigheter
- Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (2021) Fosterhjemsplasseringer i barnets slekt eller nære nettverk, og om søskenplasseringer – faglige anbefalinger
- Prop 133 L (2020-2021). Lov om barnevern (barnevernsloven) og lov om endringer i barnevernloven.
